Фахівці вимірювальної лабораторії Житомирського національного агроекологічного університету 18 квітня   дослідили зразки питної води з різних джерел.

Показники кислотності, твердості, вмісту заліза були в межах гранично допустимих концентрацій у всіх зразках. А от вміст нітратів у зразках води з колодязів та неглибоких свердловин перевищував ГДК в 30–50 разів.

 Якщо допускається вміст нітратів до 50 мг/л, то у зразках він становив 1,82–2,72 г/л. Причиною цього, в першу чергу, є надмірне споживання і неправильне зберігання мінеральних та органічних добрив у сільському господарстві, через потрапляння їх у воду з господарсько-побутовими стоками, викидами промислових об’єктів, де використовують нітратні сполуки солей азотної кислоти, через недостатнє очищення стічних вод  тощо.

«При постійному вживанні води з перевищеним вмістом нітратів виникають такі захворювання, як рак шлунка, збільшення щитовидної залози, порушення функцій нервової та серцево-судинної систем. Крім того, сполуки азоту і нітратні іони належать до мутагенних речовин, які призводять до генетичних порушень», – відзначають у лабораторії ЖНАЕУ.

Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету

Корисні посилання