На базі Житомирського національного агроекологічного університету за ініціативою Агенції «Goodwill» 27 січня проходив круглий стіл щодо реалізації проєкту з промислового вирощування австралійського червонопалого рака в  регіоні із залученням іноземних інвестицій.  

 

Мета зустрічі – обговорення технолого-економічних аспектів вирощування австралійського червонопалого рака, визначення перспектив подальшої співпраці науковців, експертів та практиків в цій сфері, а також обґрунтування викликів і ризиків, пов’язаних з промисловим вирощуванням австралійських раків. Реалізація  проєкту сприятиме залученню іноземних інвестицій на Житомирщину, створенню нових робочих місць, безпосередньо розвитку екзотичної нішевої галузі.

Захід відвідали ректор ЖНАЕУ Олег Скидан,  представники Агенції «Goodwill» – Ілляс Ахметов, Лариса Левківська,  представник групи датських інвесторів Пітер Ларсен, начальник відділу міжнародного співробітництва ЖНАЕУ  Павло Поплавський,  а також автори проєкту, члени ГО «Атошник» та учасники АТО Володимир Саванчук і Сергій Артьомов, інші.

 В обговоренні взяли участь експерти в сферах аквакультури: Микола Світельський  – завідувач кафедри біоресурсів та аквакультури ЖНАЕУ, Олесь Безусий – науковий співробітник Інституту рибного господарства НАА),   Валентин Півоварчук – експерт з акваріумістики, Ігор Решетняк – експерт з питань проєктування акваферм.

Зокрема, Володимир Саванчук поділився досвідом вирощування австралійського червонопалого рака в рециркуляційних аквасистемах та розповів про розвиток аквакультури в Житомирській області  як одного із видів рибогосподарської діяльності.

 «Кілограм таких раків коштує  не менше 500–1000 гривень. Їх можуть реалізовувати у торгових точках, а також у закладах харчування, – продовжує Володимир. – На відміну від звичних нам річкових раків, ці мають досить презентабельний вигляд, а їх м'ясо значно смачніше. До того ж, м’ясних ділянок на них більше на 30%. Якщо річкові виростають за 3–5 років, то ці за кілька місяців.  За 6 місяців маса астралійського червонопалого рака досягає 50–60 г, тоді як  річковий рак  має таку масу лишена третьому році життя. Потомство річкові дають раз в рік – до сотні  раченят. Тобто відзначаються низькими темпами росту й плодючості, спостерігається канібалізм на всіх етапах вирощування. Самці червнопалого астарлійського рака значно більші в розмірах   – на відсотків 30. Дорослі раки можуть сягати у вазі до 200 чи навіть 500 г, довжина – до 40 см.  За сприятливих умов, правильного догляду і харчування виростають за пів року. Потомство можуть давати до трьох разів на рік, при цьому, за раз народжується близько тисячі мальків. Вирощувати австралійських червонопалих раків в Україні можна у два етапи: взимку – в штучному середовищі, а влітку випускати у відкриті водойми, щоб вони там дозріли».

За підсумками зустрічі,  було досягнуто домовленості, що Агенція  «Goodwill» координуватиме реалізацію проєкту, а представники ГО «Атошник» відповідатимуть за будівництво акваферми та бізнес-складову проєкту.

Житомирський національний агроекологічний університет за участю науковців та студентів буде проводити наукові дослідження, спрямовані на покращення технології вирощування австралійського червонопалого рака.

Провідні експерти у сферах аквакультури й проєктування акваферм супроводжуватимуть проєкт у межах своєї експертизи. 

Датські інвестори розглядають проєкт як перспективний та зацікавлені у фінансуванні його науково-дослідної та  бізнес-складових.

Нагадаємо, що  між ЖНАЕУ та ГО «Атошник»  минулого року було підписано договір про співпрацю, в рамках якого студенти можуть проходити практичне навчання на мініфермі з вирощування австралійського червонопалого рака в Житомирі. Також у навчальному закладі проходять тематичні зустрічі і лекції, практичні тренінги на тему «Перспективи вирощування австралійського червонопалого рака в аквакультурі».

Пресслужба Житомирського національного агроекологічного університету

Корисні посилання