Кафедра технології зберігання та переробки продукції рослинництва є провідним структурним підрозділом агрономічного факультету Житомирського національного агроекологічного університету. 

Історія кафедри

Кафедра технології зберігання та переробки продукції рослинництва створена в січні 2000 року. Засновник кафедри – доктор економічних наук, професор Антон Станіславович Малиновський, очолював кафедру впродовж 2000–2015 рр.

Нині на кафедрі працюють;доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Віталій Борисович Ковальов (завідувач кафедри з 2017 р.); за сумісництвом доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений працівник сільського господарства України, відмінник освіти України Віктор Григорович Дідора (в.о. завідувача кафедри 2015–2017 рр.); кандидати сільськогосподарських наук, доценти Олександр Анатолійович Саюк, Ігор Юрійович Деребон, Микола Йосипович Орловський, Сергій Миколайович В'юнцов; асистент Владислав Вікторович Тишковський. Навчальний процес, науково-дослідну роботу та технологічні лабораторії обслуговує технік Людмила Іванівна Кикла.

Навчальний процес проводиться на кафедрі у спеціалізованих, добре і естетично обладнаних лабораторіях. Лабораторія льону – 24 робочих місця; лабораторія хмелю – 40; лабораторія зерна – 30; лабораторія технічних культур та овочівництва – 20 робочих місць.

При кафедрі створена і використовується в навчальному процесі та  науковій роботі спеціалізована "Вимірювальна лабораторія технологічної оцінки продукції рослинництва та матеріалів виробництва" , інженер-технолог – Тетяна Василівна Римар. На кафедрі працюють "Міні-цукрозавод"; "Міні-хлібопекарня"; «Олійний прес» шнековий. Кафедра переробляє овочеву продукцію (квашення капусти, помідорів, огірків; мочіння яблук, виготовлення соків, випічка хліба, визначення виходу олії тощо.)

Всі лабораторії обладнані необхідними приладами для визначення технологічних показників якості зернових, технічних та овочевих культур. У навчальному процесі використовуються сучасні технічні засоби (графопроектори, комп'ютерні програми, мультимедійна установка).

На кафедрі створені навчальні відеофільми "Технологія зберігання та переробки цукрових буряків", "Технологія переробки льону-довгунця", "Технологія переробки хмелю", «Генетично модифіковані організми», «Сучасні інтенсивні технології в рослинництві».

Дисципліни

Кафедра забезпечує навчання студентів з дисциплін:

  • Система сучасних інтенсивних технологій
  • Сучасні технології зберігання в рослинництві
  • Овочівництво
  • Енергетика технологічних процесів у рослинництві
  • Стандартизація та сертифікація продукції рослинництва
  • Стандартизація і правознавство у захисті рослин
  • Хмелярство та льонарство
  • Хмелярство
  • Льонарство
  • Сучасні технології в сільському господарстві
  • Стандартизація та сертифікація продукції
  • Сертифікація і контроль якості продукції рослинництва
  • Товарознавство продукції рослинництва
  • Товарознавство плодів і овочів
  • Товарознавство, зберігання та переробка плодів і овочів
  • Товарознавство
  • Методи і організація досліджень зі зберігання та переробки продукції рослинництва
  • Зберігання плодів і овочів
  • Зберігання і переробка плодів і овочів
  • Технічні культури
  • Система сучасних інтенсивних технологій